Tuesday, March 27, 2007

Refleksjoner i krumme speil

Navn: Ingvill Marie Harbitz Ellertsen
Dato: 16.mars.2007

Innledning

I dette forsøket skulle vi finne hva som skjedde når lysstråler reflekteres mot krumme speil. Hvordan oppfører lysstråler seg i konkave og konvekse speil?

Hypotese

Jeg tror at når lystrålene treffer ett kokavt speil, vil strålene få en annen refleksjonsvinkel enn infallsvinkel og sendes "innover". Jeg tror også at om vi plasserer lystråler mot et konvekst speil, at lysstrålene vil få en annen refleksvinkel, men at strålene her vil bli sendt "utover"

Utstyrsliste

- Lyskilde som gir fire konsentrerte lysstråler
- Konkavt spiel
- Konvekst speil
- Mørkt rom

Beskrivelse
Det første vi gjorde var å sette opp utstyret som man finner i utstyrslisten over. Vi sendte så de fire lystrålene langs bordplaten, inn mot det konkave speilet. Vi gjorde så det samme med det konvekse speilet.



Bilde: av Thor-Erik
Konkavt speil


Bilde: av Thor-Erik
Konvekst speil


Resultater

Hypotesen min var rett. Lystrålene oppfører seg forskjellig når de sendes mot et konkavt og et konvekst speil.

Når lysstrålene treffer ett konkavt speil, dannes det ett brennpunkt. Strålene samler seg på ett punkt utenfor speilet. Dette punktet kalles brennpunkt. Brennpunktet blir det kallt fordi alle strålene er samlet opp mot dette ene punktet og lyset og energien blir sterkere akkuart her.



Når lystrålene treffer ett konvekst speil, spres lysstrålene. Lystrålene vil bli spred utover, isteden for å samle seg på ett punkt.



Konklusjon
Det vi fant ut i dette forsøket var at lystråler reflekteres på forskjellige måter på forskjellige typer krumme speiltyper. Ved utsendelse til ett konkavt speil, vil lystrålene samles og danne ett brennpunkt. Ved utsendelse av lystråler mot ett konvekst speil vil lystrålene reflekteres bort fra hverandre.

5 comments:

Unknown said...

dette her var bra! Jeg er veldig stolt av deg og du burde virkelig fortsette med det harde arbeidet!

Unknown said...

Hei Hei, lenge siden jeg har skrevet på denne bloggen! Hyggelig med så fin tilbakemelding på det harde arbeidet John! Ja... det var vel stort sett alt fra meg. Ingvill out!!!!!!

Unknown said...

joda!!! Bare hyggelig assa. Du er en koselig jente du ingvill

Legend 007 said...

Er det greit om jeg kunne få låne denne oppgaven til en skoleprosjekt om lys og farger. Denne var veldig bra.

Unknown said...

kuk i anus